Donald Trump er en alvorlig trussel mod Cuba
PDF Udskriv Email

Forhåbningerne om, at USA's blokade mod Cuba kan blive ophævet og forholdt mellem de to lande blive normaliseret falmer med Donald Trump som USA's præsident.

Både den kommende præsident og den kommende vicepræsident har udtalt sig rystende aggressivt over for Cuba under valgkampen: ”Jeg lover jer: Når Donald Trump er præsident i USA, så vil vi tilbagerulle alle Obamas præsidentielle dekreter vedrørende Cuba”, sagde den kommende videpræsident Mike Pence ved et valgmøde i Miami den 14. oktober.

 

”Vi vil støtte en fortsat blokade indtil politiske og religiøse friheder er en realitet for alle Cubas folk. Donald Trump står sammen med frihedselskende cubanere i deres kamp mod kommunistisk undertrykkelse”, sagde Mike Pense videre.

Tidligere havde Trump selv erklæret, at ”Alle de indrømmelser, som Barack Obama har givet til Castro-regimet skete med 'executive orders' (dekreter), hvilket betyder, at den næste præsident kan trække dem tilbage – og det er lige, hvad jeg vil gøre, medmindre Castro-regimet opfylder vores krav.”

Der er ikke et kongresflertal, som kan og vil stoppe Donald Trump. Med republikansk flertal i begge kongressens kamre vil holdet af højreekstreme exilcubanske kongresmedlemmer få lettere spil end de længe har haft. Det tegner dystert for Cuba.

Der er brug for at presse på for at få præsident Obama til at gå så langt hans beføjelser rækker i retning af at ophæve og lempe administrationen af blokaden - her i de sidste måneder af hans embedsperiode.

Men mest af alt er der brug for at politikere og græsrødder i hele verden og i Danmark aktivt rejser kravet om ophævelse af blokaden og respekt for Cubas ret til selvbestemmelse.