Ny dokumentar tager os med bag Guantanamos pigtråd
PDF Udskriv Email

Et filmhold har fået adgang til Guantanamo-basen og er nu klar med en dokumentar, der viser hvordan de resterende knap 150 fanger lever i den berygtede fangelejr. Filmen giver bl.a. et indblik i, hvordan USA har brugt afstraffelser, tortur og tvangsfodring.

Guantanamo-basen på Cuba har fået en ny strategi om “gennemsigtighed”, der giver offentligheden en mulighed for at se, hvad der foregår bag murene.

VICE er blandt de første medier, der har fået adgang til den berygtede militærbase, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Optagelserne fra lejren er blevet til dokumentaren Guantanamo: Black Out Bay, der undersøger de indsattes forhold og deres liv efter de er blevet løsladt.

 

Seerne får en rundvisning på Guantanamo-basen, der blandt andet giver indblik i den kontroversielle Camp X-Ray, som er den udendørs fangelejr, hvor de første al-Qaeda-fanger blev indsat.

Derpå går turen til Camp VI, hvor de nuværende indsatte bor på mindre end 9 kvadratmeter, og vi får fortalt, hvordan vagterne kontrollerer cellerne hvert 1-3 minutter.

Herefter får vi vist hvor, og med hvilket udstyr, fangerne bliver tvangsfodret - sidste år nægtede over 100 indsatte at spise.

Bank og tortur

For at få en forståelse for, hvordan livet er som indsat på Guantanamo, rejser VICE til Bosnien for at tale med den tidligere indsatte, Mustafa Ait Idir. Han fortæller detaljeret om sine oplevelser om alt fra toiletforhold, afstraffelser, ydmygelser til vold og waterboarding.

Derefter tager filmholdet til Arizona for at tale med Terry Holdbrooks, der er tidligere vagt på basen.

Holdbrooks er, siden han stoppede på basen, konverteret til islam og har uddannet sig i sociologi. Han har skrevet bogen “Traitor” og taler for, at basen skal lukkes.

Interviewet giver et indblik i, hvordan soldaterne bliver indoktrineret, før de bliver udsendt, og hvordan de indsatte får bank og bliver tortureret.

Ingen udsigt til lukning

Omkring 800 mænd har været fanger i Guantanamo-lejren, siden den amerikanske regering under George W. Bush oprettede den i 2002.

I dag sidder der fortsat lidt under 150 fanger tilbage.

Selv om Bush's efterfølger, den nuværende præsident Barack Obama, gik til valg på et løfte om at lukke den omstridte fangelejr inden for et år, er der endnu ikke udsigt til, at det vil ske i den nærmeste fremtid.

Se dokumentaren hos VICE

U-landsnyt 05.09.2014