USA isoleret på topmøde
PDF Udskriv Email

Latinamerika og Caribien trodsede USA og Canada på weekendens topmøde i Colombia og kræver Cuba med næste gang.

Latinamerika og Caribien vil ikke længere lade sig diktere af USA. Det måtte USA’s præsident Barack Obama sande efter weekendens topmøde.

USA og Canada stod overfor en enig front, når det gælder Cuba. Cuba er det eneste land, der ikke deltager i topmøderne, der holdes hvert andet år. De latinamerikanske og caribiske lande kræver, at Cuba deltager på næste topmøde, men USA afviser.

 

– Alle lande her i Latinamerika og Caribien ønsker, at Cuba er med, men USA vil ikke acceptere det. Det er ligesom diktatur, erklærede Bolivias præsident Evo Morales sent lørdag, da spørgsmålet havde været til afstemning.

Her stemte 32 lande for at indbyde Cuba til næste topmøde, mens USA og Canada stemte imod.

– Det er de latinamerikanske demokratiers oprør imod USA’s og Canadas hegemoni, konkluderede Roy Chaderton, Venezuelas ambassadør ved Organisationen af amerikanske stater, OAS.

Latinamerika ønskede også, at topmødet skulle støtte Argentinas krav på øgruppen Malvinerne, der ligger ved Argentinas sydlige del. Øgruppen, som briterne kalder Falklandsøerne, har været britisk koloni siden 1833.

Også her stod USAog Canada isoleret, selvom værten for topmødet, Colombias præsident Santos forsøgte at bygge bro mellem nord og syd og undlod at nævne Malvinerne i sin åbningstale.

– Colombia ser sig selv som en bro, der er i stand til at fremme forbindelserne mellem modsatrettede ideologiske blokke. Fra den position, kan Colombia ikke udrette mirakler, siger Laura Gil, latinamerikaekspert fra Uruguay.

– Processen med Amerika-topmøder er i krise. Det sjette topmøde viser klart, at visse temaer ikke længere kan lægges til side, især det om Cuba, siger Laura Gil til IPS.

I forvejen var mødet amputeret. Ecuadors præsident Rafael Correa meldte afbud, fordi Cuba ikke kunne deltage. Haitis præsident Michel Martelly og Nicaraguas præsident Daniel Ortega meldte afbud i sidste øjeblik. Ortega ledte i stedet et solidaritetsmøde med Cuba i Nicaraguas hovedstad Managua i lørdags. Argentinas præsident Cristina Kirchner forlod mødet før dets afslutning.

Efter lørdagens møde meddelte ALBA-landene, at de ikke deltager på næste topmøde i Panama 2015, hvis Cuba ikke deltager.

Det er andet topmøde i træk, der slutter uden sluterklæring på grund af striden om Cuba.

– Der er ingen erklæring, fordi der ikke er enighed, sagde Colombias præsident Santos.

Dagbladet Arbejderen, den 18. april 2012