USA’s første nederlag i Latinamerika
PDF Udskriv Email

»Operation Pluto« beskæftiger sig med USA's anti-cubanske strategi og det cubanske folks opbakning til revolutionen som årsag til nederlaget i Svinebugten.

 

Af Magnus Ziegler

 

Med Operation Pluto – USA's første militære nederlag i Latinamerika har Dansk-Cubansk Forening udgivet en letlæst men spændende bog om en vigtig verdenshistorisk begivenhed, der nu ligger 50 år tilbage i tiden.

Bogen består mest af oversatte uddrag fra den cubanske historiker Juan Carlos Rodríguez' bog Det uundgåelige slag fra 2009. Det er desuden krydret med en analyse fra den tidligere cubanske præsident, commandante og generalsekretær for Cubas Kommunistiske Parti, Fidel Castro, som havde kommandoen over de cubanske forsvarsstyrker under invasionsforsøget.

Dertil kommer en kort introducerende analyse fra José Ramón Fernández, der var Fidels rådgiver og højre hånd under kampene, samt en let garniture af billeder fra tiden omkring kampene.

 

USA’s strategi

»Alle mulige midler bør iværksættes omgående for at svække Cubas økonomiske liv… En handlingsplan, hvis vigtigste elementer er at nægte Cuba penge og forsyninger – med henblik på at beskære de nominelle og reelle lønninger for at fremkalde sult, desperation og regeringens afsættelse.«

Således skriver den amerikanske embedsmand I.D. Mallory i april 1960 i et dokument til det amerikanske udenrigsministerium med anbefalinger til en strategi vedrørende »den cubanske situation«. Det er blot et af de mange uddrag fra hemmelige rapporter fra det amerikanske efterretningsvæsen CIA og the State Department, som man kan læse i bogen.

Her fremgår det, at målet med strategien var at ramme den nye, suveræne, cubanske stat på en sådan måde, at man kunne styrte Fidel Castro men få det til at se ud som om, det var hans egne fejltagelser, der forårsagede faldet.

Men strategien blev ikke udklækket i Mallorys hoved. Den var en fortsættelse af en plan, der var blevet vedtaget af daværende præsident Eisenhower samme år, og som havde til formål at arbejde »frem mod en mulig fremtidig dag, hvor de [eksil-cubanere og Batista-støtter] måtte kunne vende tilbage til deres fædreland«, som det hedder i præsidentens memoirer.

Det blev da også konsekvensen af strategien, der blot et år senere, i april 1961, kulminerede med invasionsforsøget ved Playa Girón forestået af Stormbrigade 2506, som bestod af amerikansk trænede eksil-cubanere, finansieret af CIA.

 

Opbakning til revolutionen

Som bekendt fejlede invasionen i Svinebugten i Cuba. Ifølge Fidel og Fernández har det én primær årsag, som de utallige amerikanske analyser af fiaskoen oftest glemmer at tage med i overvejelserne: det cubanske folks enorme opbakning til Revolutionen – med stort R som cubanerne staver det – og ubetingede støtte til dens ledere med Castro-brødrene, Camilo Cienfuegos og ikke mindst Ernesto Che Guevara i spidsen.

En undersøgelse fra revolutionsåret 1959 foretaget af Bohemia, Cubas dengang største uafhængige tidsskrift, viste således, at hele 90,2 procent af befolkningen bakkede op om Fidel Castro.

Det er disse to analyser, bogen beskæftiger sig med – USA's anti-cubanske strategi og altoverskyggende rolle i planlægningen og udførelsen af invasionen og så det cubanske folks opbakning til revolutionen som årsag til imperialismens nederlag i sumpene ved Svinebugten

Heraf beskæftiger uddragene fra Rodríguez' bog sig særligt med det første, mens Fidel og Fernández analyser og kommentarer mest beskæftiger sig med Revolutionen og årsagerne til sejren.

Bogen står klart på cubanernes side. Det forhindrer den ikke i at bibeholde en høj grad af objektivitet i sine beskrivelser, som dog nok er størst, når fortælleren er historikeren Rodríguez.

I sagens natur er Fidel Castros analyse af sin og sit folks sejr over naboen mod nord temmelig farvet. Imidlertid skaber det en fin balance i bogen, at der veksles mellem de objektive og subjektive indslag.

Operation Pluto er en kort men yderst spændende fortælling om en historisk begivenhed, der har haft stor betydning for udviklingen af den internationale, politiske situation i det 20. århundrede.

Operation Pluto - USA's første militære nederlag i Latinamerika. Tekster af historiker Juan Carlos Rodriguez, Cubas tidligere præsident Fidel Castro og officer i folkemilitsen José Ramón Fernández. Redigeret af Sven-Erik Simonsen. 125 sider. 100 kr. Udgivet af Dansk-Cubansk Forening, april 2011

 

Dagbladet Arbejderen, den 18. Maj 2011