Da Ernest Hemingway boede i Cuba
PDF Udskriv Email

Ernest Hemingway blev født 1898 i Oak Park nær Chicago. I året 1961 tog han sig af dage, fordi han var plaget af et svigtende helbred og en voksende depression over ikke at kunne skrive, som han ønskede, ikke mere udføre det arbejde, som han pålagde sig. Hemingway sagde ofte, at der kun var tre ting som han virkelig holdt af her i livet, at skrive, elske og gå på jagt!

Der udover fralagde han sig aldrig glæden ved alkohol i alle dens afskygninger, dog med en hovedregel, det skulle smage godt. Modsat manges fordomme om Hemingway, drak han aldrig alkohol hæmningsløst med undtagelse af, når der stod noget på spil. For Hemingway var alkohol en nydelsesven gennem livet. Han drak aldrig når han skrev, men kunne til tider drikke, når han var på jagt, og jagten var god og helst når den var overstået. Efter en god nats elskov med kvinden han elskede, og der var mange som det sig bør for en mand, var det ham en nydelse at starte dagen sammen med sin elskede med indtagelse af god fransk Champagne.

 

Gennem sit liv boede Hemingway mange steder rundt omkring i verden, men når man lægger årene sammen var det i Cuba han opholdt sig det meste af sit liv, og han boede der fast til 1960, hvor han så flyttede tilbage til USA pga. pres fra sin daværende kone, der ville have ham under behandling af amerikanske læger. Mange af hans nærmeste venner har siden været meget forarget over at lægerne på Mayo-hospitalet i Minnesota bl.a. behandlede ham med elektrochok. Hemingway var en stor humanist og kæmpede altid på de svages og undertryktes side. Både når han skrev og når han var i krig. Måske deraf kommer hans store popularitet i hele verden. Mange forstod ikke hans blodige beretninger, når der var dyr i arenaen og mennesket skulle besejre det. Men for Hemingway handlede alle disse beretninger om mod, døden, og de selvsamme dyriske instinkter i mennesket. Hemingway levede om nogen livet til fulde, og lærte at intet kan besejre mennesket, end ikke døden, og sidstnævnte tog han selv hånd om, da han ikke længere følte, at livet havde mere at byde ham, og han livet!

Hemingway elskede Cuba, folket, mentaliteten og livsglæden øen gav ham. Han diskuterede politik med mændene og elskede med kvinderne. Der var kun et sted på jorden som stod en stjerne højere for ham. Det var Øst-Afrika, men han skrev godt i Cuba, og han havde det godt, så Øst-Afrika forblev hans drømmeagtige ferieparadis.

Cuba er verdensberømt for sine formidable rom, og Hemingways yndlings drink bestod for størsteparten af cubansk rom, og vil man prøve at mikse sig vej frem til Hemingways smagsløg, så har man herved chancen. Det eneste, der kommer til at mangle, medmindre man vælger at indtage den i Cuba, er heden, lyden af havets krusning, lugten af saltvand og endelig duften af svedige mulatpiger, der går forbi på gaden uden for baren, hvor man sidder i et forhåbentligt godt selskab. Papa Hemingway manglede aldrig selskab, og nogle gange var det bedre end andre.



Papa Double
Man skal bruge store glas, en god blender og masser af is. Friske limefrugter, grapefrugter og lidt sukker. En flaske Luxardo Maraschino, der er italiensk kirsebærlikør af den fineste slags. Og endelig en flaske 3 års Havana Club, der er gullig i farven, og rund og blød i smagen. Den absolut ideelle rom til cocktails. Pr. næse hældes følgende mængder sammen med is, der topper over den gode væde nede i blenderen. Det hele blendes til isen er totalt knust, og drikken kun nødtvunget, pga. substansen den nu har opnået, vil forlade blenderen når man hælder den over i glassene. 1/2 dl. 3 års Havana Club Saften + frugtkødet af en halv limefugt 1 teske fuld saft + frugtkød af grapefrugt 1 teske fuld sukker 1 teske fuld Maraschino af mærket Luxardo Denne drink fik navnet Papa Double Papa Hemingway, da han altid bestilte den som en dobbelt. På sine gamle dage fik Hemingway sukkersyge, og bestilte den derfor altid uden sukker, der gør at den får en mere skarp og mandig smag. Dette kan også forsøges af den rigtige Hemingway!

Hans yndlingsdrink nr. 2, som man også kan lære at mikse her, er Papas egen variation af Gin & Tonic. Man skal bruge høje glas, og gode isklumper. En flaske god gin, Angustura, der giver skønheden en rusten farve og en tilpas spids smag, limefrugter og Tonic. Brug altid små flasker af Tonic da brusen hurtigt går af en stor, og fornøjelsen bliver mindre. Ingredienserne hældes i glasset i nedennævnte rækkefølge:
1 mål Gin, som man nu foretrækker det Is Saften + frugtkødet af en halv limefrugt Tonic, ligeledes i den mængde man foretrækker 5 - 10 dråber Angustura. Aldrig for meget.

Er man blandt de heldige, der endelig en dag befinder sig i Havana, og skulle man ved et tilfælde stikke sin næse forbi den gamle bydel, så besøg endelig et af de to yndlingssteder, hvor gamle Hemingway indtog dele af sin livsnydelse. El Floridita er det store pæne sted, hvor Hemingway drak sine Papa Double, bedre kendt som en Daiquiri iblandt de mere dødelige, men beder man om en sådan får man en helt anden drink uden grapefrugt, men ganske fortræffelig. Prøv begge. Endelig er der stedet, som dengang var mere folkeligt, hvor man serverer den mere almindelige cubanske drink Mojito, det er en helt anden historie - en historie med masser af rom i; så besøg også Bodeguita del Medio på din færden i Havanas gamle bydel. Der lever Ernest Hemingways ånd endnu!

Og Hemingways hjem i Cuba, der i dag er et museum. Her skrev han sine bøger stående, og sine breve siddende, dem af dem han ville besvare. Han havde et stempel lydende: "Jeg besvarer aldrig breve", hvorefter han signerede stemplet, og brevene røg retur. Dette er en af mange bestandige handlinger foretaget af en mand, der engang har sagt. "Sex og sydlandsk kogekunst er overvurderet i en uhyggelig grad". Hemingways hjem ligger i San Francisco de Paula i udkanten af Havana.