Cienfuegos provins
PDF Udskriv Email

Cienfuegos provinsen er kendetegnet ved sine bjerge Escambray og sin kyst, der med den dybe Cienfuegos Bugt har givet provinsen de bedste betingelser for skibsfart og havneanlæg.
Trafikalt hører provinsen til de mest udviklede.

Der findes en lufthavn og et godt vej- og jernbanenet forbinder den med resten af landet. Kystvejen mod sydøst passerer mange smukke strande og hele tiden rejser Escambray-bjergene sig mod nord. Bjergene har mange smukke steder og to floder, Rio San Juan og Rio Arimao, har deres udspring her. Der er skabt en del kunstige søer i bjergene, som tiltrækker turister og sportsfolk. Mod nordvest er landskabet ret fladt. Her løber floden Hanábana og jorden er dækket af store sukkerrørsmarker, som også er den vigtigste afgrøde i denne provins. Cienfuegos havn hører til de største sukkerudskibningshavne i Cuba. Ud over naturattraktionerne i Escambray, så ligger der en Botanisk Have tæt ved provinshovedstaden. Her findes 60 forskellige palmer og en blomstersamling, der i høj grad gør den et besøg værd.
Man finder også en del huler, historiske monumenter såsom Slottet i Jagua og slagmarkerne ved Mal Tiempo og Peralejo.
Cayo Loco, som er af søfartsinteresse ligger mod nord. Ciego Montero er et vandfald nord for byen.Cienfuegos by
Denne gamle havneby blev først grundlagt i 1819, men havde tidligere fungeret som befæstet havn også i 1600-tallet. Her bor godt 100.000 mennesker.
Cienfuegos har altid været en handelsby, mest pga. den store og dybe havn. Havnen er domineret af Jagua slottet, som blev bygget i årene 1738-45. På det tidspunkt kunne man ikke tale om at der var en by, kun en landsby, men spanierne byggede et fort for at beskytte landsbyen og indlandet mod pirater. I 1817 immigrerede Don Juan Luis Lorenzo d'Clouet (franskmand fra Luisiana i USA) og han præsenterede områdets guvernør, Don José Cienfuegos for en udviklingsplan kaldet: kolonist-rekrutering. Planen gik ud på at alle hvide mænd over 18 år skulle modtage en caballeria (33 acres land) og dyrke det. Planen blev accepteret og i april 1819 ankom de første 137 caballerias til området - de fleste fra Frankrig. Den oprindelige landsby blev ødelagt af en storm i 1825 og genopbygget i 1831. I 1874 fik byen sin første kirke, pladser og akvadukter blev etableret. Cienfuegos udviklede sig til en stor handelsby baseret på sukker, tobak og frugter. Den franske indflydelse ses stadig mange steder i byen i byggestilen og byplanlægningen.


Parque Marti ligger på hjørnet af 34. og 29. gade. En smuk plads med statuer og omgivet af klassiske bygninger.
Punta Gorda ligger i begyndelsen af Calle 37 og er den eksklusive del af byen med velholdte, store huse og åbne plæner. Før revolutionen husede de den lokale overklasse og deres klubber. I dag benyttes de til fælles formål som skoler, institutioner, sejlklubber, sportsklubber osv.
Museet for Dekorativ kunst, Valle Paladset ligger i Punta Gorda. Jagua Slottet ligger over for Pasacaballos Hotel.
Casa de Cultura (Kulturhus og Musikkonservatorium) ligger i Calle 37. Man udsender hver måned en kulturkalender for byen.
Casa de la Nueva Trova i Calle 35 ved 1. gade, Punta Gorda. Her studeres den traditionelle sang og musik. Der er offentlige arrangementer.
Biblioteket Roberto Garcia Valdez ligger i Calle 37 ved 56. gade. Cienfuegos er også en industriby - den største efter Havanna. Landets største cementfabrik SIME ligger her, lige som der produceres jern og stål. En stor maskinfabrik producerer dele til Giron busser og Taino lastbiler. Der er en stor kunstgødningsfabrik, kornmøller, fiskeindustri og landets største olieraffinaderi, et kraftværk og i byens nærhed ligger også det (endnu) ufærdige atomkraftværk.HOTELLER I CIENFUEGOS PROVINS
Pasacaballo Hotel, Rancho Luna hovedvejen. Tel. 8545.
Jagua Hotel, Punta Gorda.
Motel Rancho Luna, Rancho Luna hovedvejen (20 km. fra byen ved stranden).
Ciego Montero med vandfald og helsebade.

 

UDFLUGTER FRA CIENFUEGOS
Jagua Slottet, Soledad Botanisk Have med over 2000 vækster, hulerne i Verraco la Luz, Murcielago, Jucoral ved Castillo de Jagua, det Marinehistoriske Museum ved Cayo Loco bag byen, Pica San Juan 1156 meter oppe i Sierra Escambray og Ciego Montero vandfaldet. Endelig kan man på en dagtur nå den historiske by Trinidad fra Cienfuegos.